SESLETİM /ARTİKÜLASYON BOZUKLUKLARI

Sesletim, üretilen sesin ağız içinde çene, dil ve dudaklarla şekillendirilmesi işidir. Örneğin A sesini, sesletebilmemiz için yapmamız gereken çeneyi hafifçe açmak ve dili doğru konumlandırmaktır. Bu aşamada farklı bir hareket yapılırsa farklı bir ses üretilir ve bu duruma sesletim bozukluğu denir.
- Sesletim sorunu olan kişi, sesleri, heceleri veya kelimeleri yanlış telaffuz eder.
- Küçük çocuklardaki sesletim sorunu bebeksi konuşmaya benzer.
- Büyük çocuk ve yetişkinlerde sesletim sorunu daha belirgindir. Kişinin sosyal / duygusal / akademik yaşantısını olumsuz etkileyebilir.
- Yarık damak dudak, serebral palsi, işitme kaybı, diş sorunları gibi durumlar sesletim bozukluğuna neden olabilir. Bazen hiçbir nedene bağlı olmaksızın da görülebilir. Konuşma sesleri yanlış öğrenilerek alışkanlık haline getirilmiş olabilir.
- Çocuk büyüdükçe, konuşması kendiliğinden daha anlaşılır hale gelir ancak bazı durumlarda doğru konuşabilmeleri için desteğe ihtiyaçları olur.
- Annenin çocuğu anlaması kıstas olarak alınmaz. Çevrenin de çocuğu anlayabilmesi gerekir.
- Bir çocuğun en geç 4 yaşına geldiğinde konuşma seslerinin çoğunu kazanmış olması beklenir. Eğer bunu başaramıyorsa dil ve konuşma terapistinden yardım istenebilir.
- 6 yaşına gelen çocuk ilkokula başlayarak okuma yazmayı öğrenecektir. Sesletim sorunu yaşayan çocukların akademik yaşantısı olumsuz etkilenebilir bu nedenle 6 yaşından önce sesletim sorunlarının çözülmesi faydalı olur.
- Çocuğa doğru model olmak, yanlış kullanımları sevimli bularak pekiştirmemek gerekir.
- Yetişkinlerde de sesletim sorunu görülebilir. Kişinin yaşına bakılmaksızın yardım edilir.
- Sorun sürdükçe, yanlış sesi düzeltmek zorlaşır ancak düzenli çalışmalara devam ederek doğru sesi kazanmak her yaşta mümkündür.
- Dil ve konuşma terapisti, danışana ayrıntılı değerlendirme yapar. Farklı üretilen sesler tespit edilerek çalışılmaya başlanır.
- İyileşmenin süresi; terapilere düzenli devam edilmesi, çalışmaların evde de tekrarlanması, kişinin motivasyonu ve isteğine göre değişkenlik gösterir.